Палаци Криму

На території Кримського півострова міститься чимало палацово-паркових комплексів, овіяних романтичними легендами. Так, на одному з відрогів мису Ай-Тодор на скелі Аврора височіє архітектурна перлина Криму — замок “Ластівчине гніздо”. У 2011 році за версією всеукраїнської туристичної премії Ukrainian Travel Awards ця витончена споруда, яка нагадує середньовічний лицарський замок, стала найпопулярнішим туристичним об’єктом України. Неподалік Ялти у зелені пишного парку потопає Лівадійський палац, який торік відсвяткував 100-річний ювілей. З другої половини XIX століття елегантний палацовий комплекс був літньою резиденцією російських імператорів. А в лютому 1945 року тут відбулась Ялтинська конференція, яка багато в чому визначила подальший хід післявоєнної історії.

Розкішною архітектурою зачаровує також Воронцовський палац, збудований у XIX столітті в Алупкінському маєтку графа Михайла Воронцова. Звідси відкриваються незабутні краєвиди гори Ай-Петрі.

Санаторії та спа-курорти

Цілющі властивості відпочинку в Криму відомі ще з XIX століття. Південний берег півострова славиться субтропічним кліматом, а західний — корисними грязями. Відтак бальнеологічні процедури, які пропонують у кримських спа-центрах, не тільки дарують неповторні миті спокою і блаженства, але й оздоровлюють організм і заряджають енергією на цілий рік. Одним із чудових місць для релаксу є ялтинський готель “Ореанда”. Ось уже понад століття він підтримує реноме модного та респектабельного закладу, об’єднуючи під своїм дахом готель, спа-клуб, розважальний центр і визнаний морський курорт. Готель має комфортний гальковий пляж, закритий басейн з морською водою, підігрівом та гідромасажем та відкритий басейн. Назви процедур у спа-центрі, який пропонує косметичні догляди, ванни, масажі, обгортання й програми для схуднення, говорять самі за себе: “Ванна Клеопатри”, “Бризки шампанського”, “Пелюстки троянд”, “Імператорський догляд” або “Ведична насолода”. Варто спробувати!

Севастопольські дельфінарії

Шоу за участю дельфінів викликають щире захоплення і у дітей, і в дорослих. Щоб поспілкуватися з цими сильними і водночас надзвичайно ласкавими й відданими людині істотами, варто опинитися з дельфінами у їх рідній стихії.

У Севастополі є два дельфінарії: у бухті Козача на території науково-дослідного центру “Державний океанаріум України” та в Артбухті. Тут пропонують не тільки шоу за участю дельфінів та інших морських тварин (50-100 грн.), а й сеанси дельфінотерапії (500-600 грн. за 5 хв.). Спілкування з дельфінами допомагає здолати депресію і синдром хронічної втоми. Особливо ж корисне воно для діток, хворих на ДЦП та аутизм, адже допомагає розкрити їхні внутрішні можливості для вільного руху й комунікації.

Театр вина і Криму

Торік в Ялті відкрився оригінальний заклад, який швидко набув культового статусу серед любителів хмільного напою — Театр вина і Криму. Тут можна не тільки продегустувати шедеври кримського виноробства, але й послухати живу музику, подивитися кінофільми, помилуватися сучасним живописом і побувати в музеї вина, стилізованому під винний підвал. З келихом місцевого вина особливо смакуватимуть солодощі “Кримський десерт”. Виготовлені в Криму з натуральних соків, інжиру, фініків, пелюстків троянд, ефірних олій, горішків, водоростей та степових трав, вони не просто неймовірно смачні, але й дуже корисні.

Морські прогулянки

Відпочиваючи біля моря, не оминіть нагоди здійснити прогулянку на катері, теплоході або яхті. Неосяжні морські простори дарують захопливе відчуття свободи: лазурові хвилі, блакитне небо, лагідний вітер, білі чайки і грайливі дельфіни за бортом… Одним із таких чудових променадів є мандрівка Балаклавською бухтою з відвіданням мису Фіолент, Срібного і Золотого пляжів. А одна з найромантич-ніших морських екскурсій проходить маршрутом “Ластівчине гніздо — Ялта”. Ви зможете насолодитись краєвидами Ореанди, Лівадійського палацу та столиці курортного Криму — Ялти.

Кримські гори

Спортсменам-екстремалам радимо підкорити скелю Ак-Кая, що здіймається на висоті 325 метрів над рівнем моря в околицях Сімферополя. Це ідеальна точка для альпіністського спуску на мотузці — “дюльфера”. Бувалим мандрівникам сподобається спуск крізь так зване “вухо” -великий отвір у скелі: опора виходить з під ніг, і ви зависаєте між небом і землею… Новачкам підкорити скелю допоможуть досвідчені інструктори.

Гориста місцевість півострова зацікавить і любителів велосипедного спорту. Кількагодинна велопрогулянка чи тижневий велопохід — обирайте самі. Тих, кому кортить покататися з вітерцем, гостинно чекає Ангарський перевал, що за 15 хвилин їзди від Алушти. Перегони на квадроциклах на швидкості до 60 км/год гарантують справжній вибух адреналіну!

Нікітський ботанічний сад

Цьогоріч знаменитий Нікітський ботсад, розташований на Південному березі Криму поблизу селища Нікіта, святкує 200-річний ювілей. Тож унікальні рослини з усього світу та романтичні зелені маршрути чекають на відвідувачів протягом усього року. Ботанічний сад був заснований у 1812 році російським вченим-біологом шведського походження Христіаном Стевеном. Нині тут можна не тільки побачити рослини з Європи, Азії, Америки, але й відвідати численні виставки, як-то “Дивовижний світ комах і грибів” або “Живі тропічні метелики”. Нікітський ботсад пишається однією з найбільших в Україні колекцій кактусів та інших сукулентів, яка нараховує понад 1100 різновидів. Гордістю експозиції є ехінокактус Грузона чи “золота куля” — чотири екземпляри кулеподібних мексиканських кактусів 50-річного віку заввишки 0,8 м і діаметром до 1 м, які досі квітнуть та плодоносять.

Бахчисарай

Візитівка Бахчисарая — вишуканий Ханський палац, збудований як родова резиденція династії Гераїв — правителів Кримського ханства. Саме тут у 1996 році проходили зйомки першого українського серіалу “Роксолана”. Ще дві знакові туристичні цікавинки регіону — середньовічне місто-фортеця Чуфут-Кале та Успенський печерний монастир кінця VIII століття.

Усе більшої популярності набуває також історико-архітектурний комплекс “Девлет-Сарай”. Минулоріч на його території відкрився Кримський історичний музей “Ларішес”, колекція якого була заснована у Ліоні кримським татарином Гулівером Алтином. Першим експонатом музею стала карта Криму й Північного Причорномор’я, датована 1835 роком. Нині колекція “Ларішес”, зібрана за допомогою Інтернет-аукціонів у 35 країнах світу на свій власний кошт, налічує понад 1,5 тисяч експонатів ХІII-ХХ століть.

Сафарі-парк “Тайган”

Якщо ви мрієте побачити в природніх умовах могутніх левів і тигрів, смугастих зебр і вайлуватих бегемотів, прудконогих антилоп і розкішних павичів, прямуйте до першого у Східній Європі сафарі-парку “Тайган”, що відкрився наприкінці квітня у Білогірському районі Криму за 47 км від Сімферополя.

“Тайган” є філією ялтинського зоопарку “Казка”. Тут на 33 гектарах землі, перетвореної на справжню африканську савану, проживають найрізноманітніші представники тваринного світу: страуси, антилопи, косулі, зебри, леви, тигри, леопарди і вже зовсім нетипові для наших широт жирафи та слони — всього понад дві тисячі птахів і тварин. Створені для кожного виду умови відрізняються від природних лише наявністю відкритих вольєрів і штучного прикорму хижаків.

Для любителів активного відпочинку “Тайган” пропонує піші екскурсії та джип-сафарі. А для найменших відвідувачів створено окреме міні-сафарі, під час якого дітлахи зможуть погладити й погодувати звіряток. Турбуватися не варто, адже мавпочки, кролики, карликові свинки та інші “малята” — абсолютно безпечні.

Крим літературний

Леся Українка, Антон Чехов, Олександр Купрін, Максиміліан Волошин, Олександр Грін — для цих та багатьох інших письменників Кримський півострів завжди був місцем натхнення. Нещодавно кримські історики вирішили об’єднати всі місця, пов’язані з відомими літераторами, у новий маршрут “Крим літературний”, що охопить Сімферополь, Старий Крим, Феодосію та Коктебель. А ми додамо сюди ще Ялту, оскільки в серпні 1876 року в міському порту пришвартувався пароплав “Квакер-Сіті” під зоряно-смугастим американським прапором. Мешканці міста захоплено зустріли мандрівників, серед яких був і всесвітньо відомий письменник Марк Твен. “У жодній країні нас не зустрічали так гостинно”, — запише він у подорожніх нотатках, які ляжуть в основу книги “Простаки за кордоном”, що принесла письменнику-початківцю популярність і славу.