Перлини Закарпаття

Друге за величиною місто краю — Мукачеве — лежить на берегах річки Латориці. Перша згадка про нього датується 896 роком. Мукачеве здавна бореться зі столичним Ужгородом за статус найгарнішого закарпатського міста. І небезпідставно: ошатна площа Миру, бароковий Палац графів Шенборнів, або, як його ще називають, “Білий Будинок”, міська Ратуша та Миколаївський монастир формують воістину неповторну атмосферу.

Візитівкою ж міста вважається овіяний легендами найвідоміший на Закарпатті Замок Паланок XIV—XVII століть. Розміщений на горі вулканічного походження заввишки 68 м, він займає площу 13930 кв.м. На території замку знаходяться історичний музей, етнографічна експозиція та виставка старовинних ікон. Мальовничі руїни іншого замку — Хустського, — який здавна був форпостом на шляху транспортування карпатської солі, знаходяться в однойменному місті Хуст.

Неподалік угорського кордону розкинулося місто Берегове — відомий з давніх часів центр виноробства. До речі, за смаковими властивостями закарпатські вина нітрохи не поступаються найкращим європейським марочним аналогам.

Окремої розповіді заслуговує найвище українське місто Рахів (430 метрів над рівнем моря). Це один з центрів Гуцульщини — історичної місцевості в межах гірських районів Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. За свою красу та дивовижні краєвиди Рахів здобув славу “гуцульського Парижа”.

Кажуть, що саме рахівські ліси особливо полюбляв легендарний Олекса Довбуш. Край і нині має грізну славу, щоправда винятково через погодні умови — як найбільш… грозова місцевість України. Майже 50 днів на рік тут гримить грім і блискає блискавка! І відбувається це в самісінькому центрі Європи, обчисленому ще в XIX столітті вченими Віденської цісарсько-королівської академії. З цього приводу поблизу селища Ділове встановлено аж три пам’ятних знаки, що засвідчують місцезнаходження географічного центру континенту: перший з’явився в 1887-му, другий (помпезна стела в стилі соцреалізму) — за радянських часів, останній -в перші роки української незалежності…